verder het artikel van Mike Donkers:
Bodem en plant
Wanneer we Keltisch zout niet als zout zien maar als een vol-spectrum complex van mineraalzouten, dan verandert onze kijk op dit wonderbaarlijke product en worden de mogelijke toepassingen ervan veel ruimer. Vooral als je bedenkt dat de vele mineralen waar de zeeën rijk aan zijn oorspronkelijk afkomstig zijn van het land. Ooit liepen er hier op aarde gigantische hagedissen rond, dinosauriërs genaamd, en de planten en bomen waren eveneens vele malen groter. Wat zat er toen in de lucht en in de bodem dat er nu kennelijk niet meer in die hoeveelheden is? Het antwoord is zuurstof en mineralen. Er is berekend dat het zuurstofgehalte in de lucht ooit iets meer dan 30% bedroeg. Vandaag de dag is dit iets meer dan 20% en in sommige stedelijke gebieden zelfs minder dan 20%. Bovendien is zowel de lucht als de bodem vervuild. Dit betekent dat we ziek worden door zuurstof- en mineraaltekorten. Anders gezegd ontsteken de twee ‘vonken’ van het leven niet goed meer in ons.
Wat zijn de twee basisingrediënten van zeewater? Juist ja, mineralen en zuurstof. In een gezonde, onvervuilde zeeomgeving is het dieren- en plantenleven vrij van ziekte en is de levensduur minimaal twee maal zo lang als op het land. Een landschildpad kan de respectabele leeftijd van 100 jaar bereiken, maar er zijn zeeschildpadden gevonden van zeker 400 jaar! Zo’n landschildpad heeft een respectabele omvang, maar heb je ooit gezien hoe groot een zeeschildpad kan worden? En wat te denken van de gigantische walvissen en haaien die er in de zee rondzwemmen? Gedurende vele miljoenen jaren zijn de mineralen door neerslag weggespoeld naar de oceanen. Dan is het toch volkomen logisch om deze mineralen, in de juiste verdunning, weer terug te brengen naar het land?
Een veelgehoord tegenargument waar ik veel mee te maken heb, is angst voor verzilting van de bodem. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze angst ongegrond is (bedoelde woordspeling!). De verdunningen die ik hanteer, en waarmee ik zeer goede resultaten bereik, zijn bijzonder sterk en bij neerslag spoelen de mineralen weg om uiteindelijk weer terug te komen in de zee, een oneindige en gesloten cirkel met de natuur. De regen is ook je vriend want deze helpt de mineralen dichter bij de wortels te brengen. Bovendien is regen, als verdampt zeewater, eveneens rijk aan zuurstof. Dit is ook de reden waarom planten groener en krachtiger worden op regenwater dan op kraanwater en waarom je huisdier liever buiten regenwater drinkt dan kraanwater binnenshuis. Er kan dus van verzilting van de bodem geen sprake zijn. Daarnaast wordt het belang van natrium voor een evenwichtige bodem onderschat. We moeten beseffen dat alle mineralen ertoe doen, ook natrium.
Tot nu toe heb ik het gehad over het behandelen van bodem en plant in een buitenomgeving. Je kunt zeemineralen echter ook inzetten om je planten binnenshuis sterker en gezonder te maken, of in een kas. Hoe doe je dat dan precies? Op grond van mijn eigen ervaringen kan ik je vertellen dat een verdunning van 2 tot 3 gram Keltisch zeezout op een liter water voor de meeste planten uitstekend werkt. Dit komt neer op een vlakke theelepel Keltisch zout op een liter water. Voor een gieter met een inhoud van vijf liter is dat een vlakke eetlepel. Ga voor zwakkere planten zoals bloemen en kruiden uit van de helft van deze dosis, of zelfs nog minder.
Zorg dat je deze oplossingen zo dicht mogelijk bij de wortels van de plant toedient, daar waar ze de mineralen in zich op kunnen zuigen. Ik ben een grote voorstander van bodem- en wortelbemesting in plaats van bladbemesting. Alle groei begint immers bij de wortels. In nog sterkere verdunningen werken zeemineralen echter ook als bladbemesting.
Je zult merken dat dit complete voeding is voor je planten. Het kan zijn dat je een overdosis toedient aan een bepaalde plant of bloem. Dit uit zich in groeirem of gele of bruine bladeren. Geen nood, verdun de zoutoplossing door een tijdlang uitsluitend water toe te dienen. De meeste planten vinden dan de kracht om te herstellen en alsnog van de juiste zoutverdunning te profiteren.
Voor wie buiten op zijn balkon of in zijn tuintje of volkstuintje wil experimenteren of zelfs op deze basis landbouw wil bedrijven nog wat instructies over het aantal keren dat je zeemineraalverdunningen dient aan te brengen, afhankelijk van de bodemsoort:
Op zandgrond minimaal zes keer per jaar, maar maandelijks of zelfs wekelijks mag ook. Doe het wel altijd op een droge dag. Hermineraliseren na neerslag is noodzakelijk, aangezien de zeemineralen door de neerslag wegspoelen.
Op leemgrond niet meer dan drie keer per jaar. Deze grond is vaster van structuur en houdt daardoor beter de mineralen vast, zodat de planten er langer van kunnen profiteren. Altijd op een droge dag aanbrengen.
Op kleigrond hooguit twee keer per jaar en vaak is één keer per jaar al goed. Kleigrond is nóg vaster en zoutoplossingen zouden al gauw kunnen ophopen tot een overdosis voor je planten als je een kleibodem te vaak mineraliseert.
Door planten en gewassen op zeemineralen te kweken en telen zul je de volgende verbeteringen ervaren:
- betere en snellere groei
- grotere bladeren en vruchten
- beter smakende vruchten en groenten
- een hoger mineraal- en vitaminegehalte
- winterhardheid (planten blijven groen bij vorst)
- een groter fototropisch vermogen (de planten volgen het licht en de warmte van de zon beter, ook gedurende de winter bij weinig of geen zon)
- geen luizen of andere ongedierte
Dieren
Herkauwers met hun meerdere magen kunnen probleemloos Keltisch zeezout eten, de bacteriën in hun maag kunnen deze met gemak verwerken. Dit betekent dat het als aanvullend mineralencomplex voor koeien, schapen en geiten gebruikt kan worden door het ofwel toe te voegen aan het voer van de dieren, of door het in het drinkwater op te lossen. Zelf ben ik een voorstander van vertrouwen op de wijsheid van de dieren door ze een bak met zout aan te bieden waar ze naar eigen inzicht zout uit kunnen eten. Dit is in de Franse Guérande-streek, waar Keltisch zeezout vandaan komt, al eeuwenlang het gebruik.
Voor je huisdier werkt het eveneens. Maak een Sole op basis van 1/3e zout en 2/3e water, zoals hierboven beschreven. Huisdieren zijn kleiner en lichter dan mensen, dus ga uit van minimale doseringen. Het kan handig zijn om een pipet flesje te gebruiken, zodat je de Sole in de drinkbak kunt druppelen. In de honden- en paardenwereld wordt al vaak gebruik gemaakt van een bepaald zeewier, IJslands mos genaamd, als aanvulling op het voer, dus waarom geen zeemineralen.
Mineraalrijke planten zijn goed voor mens en dier. De reden waarom de wilde zwijnen het in de Nederlandse bossen zo goed doen, is omdat bosgrond rijk is aan mineralen en dus zijn de planten die in die grond groeien dat ook. De dieren die deze planten weer eten, zijn gezond door diezelfde mineralen. Alles begint bij de bodem. In het geval van grazers is het van belang om te benadrukken dat gras volledig correspondeert met de bodem, dat wil zeggen dat gras alle in de bodem aanwezige mineralen in zich opneemt. Terwijl andere planten een keuze maken uit het aanbod aan mineralen lust gras ze allemaal! Ik ben dan ook een voorstander van op gras gebaseerde veehouderij, vooral als het gras met zeemineralen geteeld wordt.
Wist je dat een Franse arts genaamd René Quinton begin vorige eeuw een zwervershond liet leegbloeden en de aders van de hond vulde met verdund zeewater en dat deze hond binnen zes dagen volledig schoon bloed had en nog lang in goede gezondheid overleefde? Wist je dat een andere Fransman, Alexis Carrèl, een kippenhart meer dan 37 jaar in leven hield in een zeewateroplossing? Keltisch zeezout komt van het ‘bloed der aarde’, de zee, en hierboven heb ik al de relatie tussen de zee en het bloed van mens en dier beschreven.
Tandpasta
Tegenwoordig bestaat er een merk tandpasta op basis van zout. Overigens is dit zout geen zeezout maar natriumbicarbonaat, ook wel ‘zuiveringszout’ genoemd. Er is niets mis met zuiveringszout, maar waarom niet gewoon enkele korreltjes Keltisch zeezout in je mond stoppen, even wachten tot je speeksel deze oplost en dan beginnen met poetsen? Ik doe het dagelijks en heb er wittere, schonere en gladder tanden door gekregen! Het zout prikt en bijt niet omdat het zo zacht van karakter is, in tegenstelling tot andere zouten, die een veel hoger gehalte aan natriumchloride hebben. Tip: vergeet ook niet je tong te poetsen en laat na het poetsen het mengsel van speeksel en zeezout nog enkele minuten door je hele mond gaan voordat je het uitspuugt, dit ontsmet de gehele mondomgeving. Een betere en goedkopere ‘tandpasta’ is er niet te vinden!
Badzout
Een zeer gezonde toepassing van Keltisch zeezout is om er een bad in te nemen. Misschien is het een goed idee om een isotone oplossing te maken, oftewel een oplossing die gelijk is aan het zoutgehalte van ons bloed, namelijk 0,9%. Rond het af naar 1%, dat is handiger. Bedenk dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is en de zeemineralen in het badwater door je huid rechtstreeks in het bloed terechtkomen. Een hypertone zoutoplossing kan echter ook. Hiermee wordt bedoeld dat het zoutgehalte groter is dan die van het bloed. Zeewater is zo’n hypertone oplossing. Het zoutgehalte in zeewater is 3 of 4%. Menigeen die huidklachten heeft ziet deze als sneeuw voor de zon verdwijnen na een duik in de zee.
Dit zijn slechts enkele toepassingen van Keltisch zeezout. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Ik moedig je aan om andere, creatieve toepassingen te verzinnen. Graag hoor ik hiervan, hieronder mijn email adres.
Mike Donkers
keltischzeezout@gmail.com
En verder: van Junglen Zwaan
https://www.ahealthylife.nl/labtest-de-uitslag-wat-zit-er-in-keltisch-zeezout/
Maak jouw eigen website met JouwWeb